Jordprøver med analyseresultater

18.10.2022

Har du tatt jordprøver kan analyseresultatene enkelt importeres til Jordplan. Les her hvis du ønsker å ta nye jordprøver.

Jordprøver bestilt gjennom Jordplan

Har du bestilt analyse av jordprøver gjennom Jordplan? Når resultatene kommer leses de direkte inn på Jordplan-kontoen din, og vi ordner gyldig fra og gyldig til slik at du kan ha flere generasjoner med jordprøver uten at de kommer i veien.

For å se hvor en prøve er tatt kan du markere prøven ved å klikke på den. Linjen i tabellen blir blå, og prøven blir en oransje trekant i kartet. Klikk på Gå til for å zoome til prøven. Klikk på + eller - tegnet øverst til venstre i kartutsnittet for å zoome i kartet uten å endre midtpunktet.

plassering av jordprøver

Importer jordprøver

Før du laster inn analyseresultatene bør du zoome i kartet slik at du ser alle jordene dine.

importer jordprøver

Gå til fanen Jordprøver og klikk på Importer for å importere jordprøver. Hvis du har fått analyseresultater fra Eurofins velger du Importer Eurofins tekstfil. Når Eurofins sender ut analyseresultatene på e-post ligger det ved en fil som slutter med .txt.

eurofins tekstfil

I boksen som kommer opp klikker du på ikonet til høyre for "Velg fil", og finner filen du ønsker å laste opp. Klikk på Last opp, og resultatene lastes opp til Jordplan. Som det fremgår av dialogen ovenfor er det mulig å koble analyseresultater til eksisterende prøvepunkter ved å først fylle inn kolonnen "Oppdrag", som er skjult som standard. Se Jordprøvetabellen.

Det finnes mange ulike arkiver for jordprøver med GPS koordinater. Hvis du har mottatt en zip-fil kan du prøve å laste den opp som Eurofins arkiv, eventuelt Solør Jordlab. Alternativt bare samle alle vedlegg og send de til oss per e-post, så finner vi ut av det.

Plassering av prøver

Eurofins vet ikke hvor prøvene er tatt, så prøvene plasseres i en sirkel innenfor kartvinduet.

plassering av jordprøver

For å plassere prøvene riktig klikker du på trekanten som markerer jordprøven med venstre musetast. Så trykker du Rediger geometri over tabellen og flytt prøven til riktig sted. Husk å trykke Lagre.

Dersom du skal flytte mange prøver kan du aktivere Gammel modus (i linjene over tabellen). Da trenger du ikke trykke Rediger geometri, du kan bare trykke på prøvene og holde musetasten inne for å plassere de. Hvis du trykker Lagre må du deretter klikke Gammel modus av og på igjen.

Eldre jordprøver

Har du eldre prøver som kun finnes i PDF-format kan verdiene skrives inn manuelt.

fyll inn verdier jordprøve

Ha kartutsnittet åpnet slik at du ser hvor jordprøven ble tatt. Klikk på Ny og du får opp en turkis sirkel rundt musepekeren. Beveg denne til stedet i kartet som prøven ble tatt og plasser jordprøven ved å klikke i kartet med venstre musepeker. Hvis plasseringen er feil kan du klikke på trekanten for å markere den (linja i tabellen blir blå, og punktet rødt). Dra prøven til riktig plassering ved å holde inne venstre musepeker. Du kan også slette et punkt ved å trykke på Slett mens prøvepuntet er markert. Husk å Lagre.

verdier jordprøver

For å fylle inn informasjon om jordprøven dobbeltklikker du i tabellen på linjen til prøvepunktet. Noen av kategoriene kan velges fra en nedtrekksmeny. Prøven får automatisk dagens dato, husk å fyll inn riktig dato for da prøven ble tatt.

Jordprøvetabellen

Alle de ulike parametrene som er analysert lastes inn i Jordplan. For å se alle kolonnene kan du klikke på linja mellom kartet og jordprøveverdiene og dra denne til venstre. Du kan også navigere for å se flere kolonner ved å dra i den grå linja nederst på siden.

tabell jordprøver

Noen av kolonnene med analyseresultater må man velge spesifikt for å se.

jordprøve velg kolonner

Hold musepekeren over en av kolonnene, og klikk på den lille blå nedoverpilen. Under Kolonner kan du velge å se flere parametre. Huk av for det du ønsker å vise. Kun noen av parameterene man kan huke av for er en del av en standard jordanalyse.

Analyseresultater i kartet

For å se på variasjonen i jordprøve-verdiene på jordet kan du se på prøvene med Geostatistikk. Les hvordan her.

Gyldig fra

I jordplan har alle jordprøver en Gyldig fra og en Gyldig til dato. Dobbeltklikk på en linje for en jordprøve, i kolonnen Gyldig fra for å skrive i feltet. Fyll inn datoen jordprøven ble tatt. Trykk på Enter-tasten, og du kommer til neste jordprøve. Husk å Lagre. Når du får nye jordprøver på det samme arealet fyller du inn en Gyldig til dato slik at jordprøvene ikke overlapper. Du kan da se på utviklingen i jordprøveverdiene over tid.

Merk at du kan bruke klipp-og-lim på dette feltet, og trykke tasten Enter for å komme ned til neste rad.

jordprøver gyldig fra

Jordprøve-rapport

Hvis du ønsker kan du lage en PDF-rapport for jordprøvene per skifte. Velg Eksporter og PDF-rapport. Merk at jordprøvenen må ligge på et skifte for å bli med i rapporten.